Петък 03, Май 2024г.

Вътрешни правила за етично поведение

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

„ ХРИСТО БОТЕВ ”

С. ДОЛНО БОТЕВО, ОБЩ. СТАМБОЛОВО, ОБЛ. ХАСКОВО

 

 

УТВЪРЖДАВАМ:

Анг.Ангелова……………………….

Директор на ОУ „ Хр.Ботев“

 

 

 

 

ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА

 

 за превенция, наблюдение, установяване и докладване на нарушения на норми на етично поведение и за предприемане на последващи мерки в

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ ХРИСТО БОТЕВ “, С.ДОЛНО БОТЕВО, ОБЩ.СТАМБОЛОВО

 

Вътрешните правила са приети на заседание на общото събрание на училището (протокол № 11 /09.09.2021 г.) и са утвърдени със заповед № 12 /15.09.2021 г. на директора на училището.

 

І. Общи условия

 

Чл. 1. Настоящите вътрешни правила уреждат реда и начините за наблюдение, установяване, регистриране и докладване на нарушения на норми на етично поведение и за предприемане на последващи мерки от педагогическите специалисти, служителите и работниците в ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ ХРИСТО БОТЕВ “, С.ДОЛНО БОТЕВО, ОБЩ.СТАМБОЛОВО

Чл. 2. Под нарушения на нормите на етично поведение по смисъла на тези правила се разбират следните групи прояви:

  1. неспазване на действащото законодателство;
  2. неспазване на разпоредби съгласно вътрешноучилищни документи;
  3. действия и/или бездействия, водещи до уронване престижа на образователната институция;
  4. грубо отношение към ученици, родители, колеги и външни лица и проявено неуважение, незачитане правата и достойнството на личността и допускане на прояви на дискриминация поради етнически, религиозни и др. причини;
  5. прояви на накърняване авторитета на други педагогически специалисти и престижа на училището, допуснати в и извън училище;
  6. прояви на недобросъвестно и некомпетентно изпълнение на възложените функции и накърняване интересите на други лица.

 

ІІ. Превенция

 

Чл. 3. Превенция сред педагогическите специалисти:

  1. Превантивните мерки в ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ ХРИСТО БОТЕВ “, С.ДОЛНО БОТЕВО, ОБЩ.СТАМБОЛОВО целят недопускане на нарушения на етичните норми, правила и нормативни разпоредби чрез провеждане на разяснителна кампания сред всички участници в образователния процес.
  2. Превантивните мерки сред педагогическите специалисти предполагат запознаване на всички педагогически специалисти с разпоредбите на действащото законодателство, нарушението на които води до негативно въздействие върху личностното развитие на децата и учениците и понижаване на доверието към образователната институция.

Чл. 4. Превенция сред учениците:

  1. С оглед утвърждаване на позитивна дисциплина в образователната институция, в правилника за дейността на училището се регламентират правата и задълженията на учениците.
  2. Теми, свързани със спазването на етичните норми и правила, се включват в плановете на часа на класа, при провеждане на заниманията по интереси и други извънкласни форми.
  3. Членовете на Ученическия съвет подпомагат Комисията по етика към училището и съдействат за популяризирането на добрите нрави сред своите съученици.

 

ІІІ. Наблюдение и докладване на нарушения

 

Чл. 5. Наблюдението и докладването на нарушения на етичните норми на поведение се извършва в две направления:

(1) Вътрешно докладване – от педагогическите специалисти и непедагогическия персонал, родители, граждани и представители на институции.

(2) Външно докладване – от директора на училището към представители на съответните органи – Прокуратура, Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието и др.

Чл. 6. Ход на процеса:

(1) Педагогическите специалисти, служителите и работниците в образователната институция се запознават с Етичния кодекс на работещите с деца, с Етичния кодекс на училищната общност и с настоящите вътрешни правила на заседание на общото събрание.

(2) Етичният кодекс на работещите с деца, Етичният кодекс на училищната общност и настоящите вътрешни правила са задължителни за спазване от всички работещи в образователната институция. Нарушението им е основание за търсене на дисциплинарна отговорност, а при виновно неизпълнение/нарушение на техни разпоредби – за налагане на дисциплинарни наказания.

Чл. 7. Със заповед на директора се определя комисия по етика, в която се включват представители на ръководството, на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал.

Чл. 8. Сигналите за нарушения се приемат в деловодството на училището и по електронната поща и се регистрират.

Чл. 9. В случаи на постъпили сигнали, комисията ги разглежда до 7 дни след постъпването им и се произнася по тях с мотивирано становище най-късно в едномесечен срок от постъпването им. Становището се внася с доклад до директора на училището, който взема окончателното решение по съответния случай.

Чл. 10. Директорът на училището и Комисията по етика имат задължението да предприемат превантивни мерки и да полагат целенасочени усилия за изграждане на позитивен организационен климат в образователната институция и недопускане на нарушения на приетите етични норми.

 

  1. Работа на комисията по етика

 

Чл. 11. Всички постъпили сигнали се разглеждат от комисията на нейни заседания, за което се води протокол.

Чл. 12. Комисията не е длъжна да разглежда анонимни сигнали.

Чл. 13. Членовете на комисията вземат решения с явно гласуване и обикновено мнозинство.

Чл. 14. Председателят свиква заседание за разглеждане на постъпилия сигнал в 7-дневен срок от постъпването му.

Чл. 15. При необходимост от допълнителни данни и доказателства се извършва проверка и разговор със свидетели на нарушението.

Чл. 16. При невъзможност случаят да се изясни на едно заседание, се насрочва последващо такова не по-късно от 3 дни след първото заседание на комисията.

Чл. 17. При установяване на нарушения на етичните правила, представляващи и дисциплинарни нарушения, сигналът се докладва на директора за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Кодекса на труда. Не се допуска уронване на личното достойнство на служителите.

Чл. 18. За предприетите мерки и наложени наказания се уведомява председателят на комисията по етика и лицето, подало сигнала.

Чл. 19. За работата на комисията се информират членовете на училищния екип, като се извършва анализ на случаите на нарушения на приетите стандарти за етично поведение в образователната институция и се отправят предложения за подобряване на организационния климат.

Чл. 20. При първоначално постъпване на работа всеки педагогически специалист, служител и работник се запознава с Етичния кодекс на работещите с деца, Етичния кодекс на училищната общност и настоящите вътрешни правила.

 

 

 

 

Сподели: