Понеделник 29, Април 2024г.

ПРАВИЛА

 

НА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ СЪМНЕНИЕ ИЛИ СЛУЧАЙ  НА COVID-19

ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021/2022 г. в

ОУ „ Христо Ботев,“с.Долно Ботево,общ.Стамболово

Публикувана на: 15.09.2021г.

 

 

УТВЪРДИЛ: ............................

Директор: Анг.Ангелова

Заповед № 283 /14.09. 2021 г.

 

 

ПРАВИЛА

 

НА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ СЪМНЕНИЕ ИЛИ СЛУЧАЙ  НА COVID-19

ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021/2022 г. в

ОУ „ Христо Ботев,“с.Долно Ботево,общ.Стамболово

 

Раздел I

Общи положения

1.    Настоящите правила определят:

1.1.  мерки за подготовка при съмнение за случай на COVID-19 в ОУ „ Хр.Ботев,“ с.Долно Ботево,общ.Стамболово

1.2.   здравни протоколи при съмнение или случай на COVID-19.

2.    Правилата се приемат с оглед осигуряване на:

2.1.   условия за бърза и адекватна реакция при съмнение за заболели;

2.2.  последователни стъпки на поведение в случай на COVID-19.

Раздел II

Подготвителни мерки

3.    Обособяване на отделно помещение, свободната стая – до дирекцията, за отделяне на ученик или лице с грипоподобни симптоми.

4.    Определяне на организационен екип от длъжностни лица за изпълнение на мерките, правилата и здравните протоколи за поведени при съмнение или при случай на COVID-19.

5.    Определяне на:

5.1.   Възможни огнища за разпространение на вируса и планиране на по-честото им дезинфекциране:

а) критични зони като места за събиране на повече ученици: коридори, стол, компютърен  кабинет и др.;

б) критични точки: повърхности и предмети.

5.2.  Уязвими лица: ученици и служители с експертно решение на експертни лекарски комисии (ТЕЛК или НЕЛК) и доказани заболявания на дихателната система, сърдечносъдови и онкологични заболявания и лица на възраст над 60 г.

5.3.  Рискови групи като потенциални източници на разпространение на вируса: заболели ученици и служители или пътували в страни и региони с разпространение на вируса, както и с контакти със заболели в т.ч. членове на семействата им.

6.    Организиране и осъществяване на контрол от дежурен учител / по график/ на входа/входовете на училището с оглед недопускане в сградата на ученици, персонал или външни лица:

6.1.   без защитни маски за лице (само за общите помещения: преддверие, вход, фоайета, коридори, стълбища и др.);

6.2.  с повишена телесна температура над 37,3оС, установена с безконтактен термометър.

7.    Осъществяване на медицински филтър от медицинското лице в началото на деня за наличие на грипоподобни симптоми и недопускане в сградата на училището на лица във видимо нездравословно състояние (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обоняние и/или на вкус).

8.    При съмнение от страна на учителите, които влизат в първия учебен час, за влошено здравословно състояние на ученик, подадат информация на медицинското лице или на класен ръководител  за изпълнение на съответния здравен протокол.

9.    Планиране и провеждане на разговори/беседи с учениците относно симптомите на COVID-19, спазването на правилата за лична хигиена и за физическа дистанция, с оглед добра информираност и опазване на здравето им (напр. в часа на класа, в часовете по учебните предмети „Човекът и природата“, „Биология и здравно образование“, „Химия и опазване на околната среда“, „Физическо възпитание и спорт“ и др.).

10.      Организиране на разяснителна кампания и обучение на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал за разпознаване симптомите на COVID-19, за да може по-бързо да се определяне на потенциалните заболели и своевременното им отстраняване.

11.      Информиране на родителите за прилаганите здравни протоколи и за начина на уведомяването им при възникване на съмнение за случай на COVID-19, както и за последващите мерки.

12.      Задължително използване  на необходимите средства за защита на правоимащите лица (маски, ръкавици,  предпазно облекло .

13.      Осигуряване на кошчета за отпадъци, облицовани с найлонов плик, така че да могат да се изпразнят, без да контактуват със съдържанието им и поставянето  му в специалното помещение.

14.      Поставяне на видно място на информационни плакати със симптомите на COVID-19 и на постери, насърчаващи носенето на предпазна маска/шлем, миенето на ръцете и спазването на физическата дистанция не по-малко от 1,5 метра.

15.      Осигурен телефонен номер за връзка с:

15.1.      РЗИ - Хасково с цел информиране и предприемане на действие по компетентност.

15.2.     Личен лекар на ученика или лицето от колектива с цел оказване на помощ  - подготовка на списъци по класове от класните ръководители.

15.3.     Родител/и и близки с цел максимално бързо извеждане от сградата на училището и намаляване на контактите.

15.4.     РУО - Хасково с цел информиране.

Раздел III

Задължителен здравен протокол за поведение при съмнение или случай на COVID-19 при ученик

16.      При наличие на един или повече симптоми при ученик (повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.) задължително:

16.1.     Ученикът се отделя незабавно в предназначеното помещение, докато не пристигне родител/настойник, за да го вземе.

16.2.    На ученика се поставя маска, съобразена с възрастта му.

16.3.    При ученика (приоритетно за ученици от начален етап) остава свободен от часове дежурен учител от училището до идването на родител и медицинското лице .

16.4.    Член на организационния екип по т. 4 незабавно информира родителите/настойниците, като:

а) изисква от тях в максимално кратък срок да вземат ученика, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки (носене на маски за лице, при възможност използване на личен транспорт);

б) припомня необходимостта от спазване на процедурите, които трябва да следват – да се избягва физически контакт и да се консултират със семейния лекар на ученика (първо по телефона) за преценка на здравословното му състояние и последващи действия съобразно конкретната ситуация, вкл. необходимост от провеждане на тест за коронавирус.

16.5. При невъзможност да бъде установен контакт с родителите/настойниците член на организационния екип по т. 4 звъни на телефон 112, като подава сигнал и информация за симптомите, а ученикът остава отделен в помещението до даване на указания/до идването на екип на 112, по възможност под наблюдението на медицинското лице.

16.6. Не се допуска физически контакт на отделения ученик с други ученици и членове на колектива на училището, извън медицинското лице, присъстващия в помещението служител и родителите му.

17.      При положителен резултат за COVID-19 по метода PCR на ученика:

17.1.     Родителите незабавно информират директора на училището, който своевременно се свързва със РЗИ – Харсово  и предоставя списък с учениците и учителите, които са били в контакт с ученика.

17.2.    В зависимост от характеристиките на сградата, разпределението на класовете от отделните етапи на степените на образование и броя на контактните лица може да бъдат затворени една или няколко паралелки/клас или цялото училище. В зависимост от болното дете се преценява на съответния момент. Ако детето е от с.Долно Ботево и не е било в контакт   с пътуващите ученици се карантинира само съответния клас, а когато е пътуващо дете – цялото училище.

17.3.    Директорът организира изпълнението на предписаните от РЗИ –Хасково мерки, вкл. по отношение на идентифицираните от тях контактни лица.

17.4.    РЗИ –Хасково  определя лицата, които може да бъдат поставени под задължителна карантина в зависимост от конкретната ситуация (по правило под 14-дневна карантина се поставят лица след извършена оценка на риска и определени като близки контактни), както следва:

а) ученици от същата паралелка – като родителите/настойниците се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар и на РЗИ;

б) класният ръководител в начален етап на основно образование;

в) други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;

г) учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

17.5. Незащитеният контакт със заразения ученик трябва да е осъществен в период от два дни преди до 14-дни след появата на оплаквания, а при установен асимптомен носител на COVID-19 – от два дни преди до 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR.

17.6. Идентифицираните от РЗИ –Хасково контактни лица се инструктират за провеждане по време на домашната карантина на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар и на РЗИ –Хасково.

17.7. При карантиниране на контактен ученик членовете на домакинството му се самонаблюдават за симптоми на COVID-19 в рамките на 14-те дни на карантината на детето и още 14 дни след тази карантина. При поява на симптоми уведомяват РЗИ и личните лекари, независимо дали ученикът е проявил или не симптоми, с оглед на безсимптомно протекла инфекция и възможно заразяване на възрастни в домакинствата.

17.8. След отстраняване на контактните лица се извършва продължително проветряване, влажно почистване и крайна дезинфекция на всички повърхности, предмети и помещенията, с които са имали контакт в последните 48 часа, след което стаята/помещенията може да се използват за учебни занятия. 

17.9. На съучениците, а при необходимост и на други лица, се осигурява психологическа подкрепа, като формата й може да варира в зависимост от конкретната ситуация.

18.      След извеждането на ученика от сградата на училището, незабавно се извършва проветряване, влажно почистване и дезинфекция с биоцид с вирусоцидно действие на:

18.1.     Помещението, в което ученикът е бил отделен.

18.2.    Общите помещения (преддверие, фоайе, коридор, стълбища, класна стая, санитарни и други), в които ученикът е пребивавал до момента на отделянето му;

18.3.    Предмети и повърхности, до които ученикът се е допирал или е имал контакт в последните 48 часа.

19.       Ученикът се допуска отново в присъствено обучение в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здрав и това е допустимо.

Раздел IV

Задължителен здравен протокол за поведение при съмнение или случай на COVID-19 при възрастен

20. При наличие на един или повече симптоми при възрастен (повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.) задължително:

20.1. Лицето незабавно се отделя.

20.2. Ако връщането у дома не е възможно в същия момент на лицето се предоставя защитна маска, която незабавно да постави на лицето си.

20.3. Лицето максимално ограничава физически контакт с други ученици и лица.20.4. Лицето осъществява консултация с личния си лекар за преценка на състоянието си и за последващи действия, в т.ч. и за решение дали е нужно да се направи тест.

20.5. В зависимост от състоянието на лицето се информират близки роднини и се изисква транспортирането му с лично превозно средство.

20.6. При невъзможност да бъде установен контакт с личния лекар и с близките, член на организационния екип по т. 4 звъни на телефон 112, като подава сигнал и информация за симптомите, а лицето остава отделено в помещението до даване на указания/до идването на екип на 112, по възможност под наблюдение на медицинското лице на училището.

 20.7. Директорът на училището предоставя на РЗИ –Хасково списък с контактните на лицето учители и ученици.

20.8. Директорът създава организация и член на организационния екип по т. 4 информира родителите на учениците, които са били в контакт с възрастния педагогически специалист или член на непедагогическия персонал.

21. При положителен резултат за COVID-19 по метода PCR:

21.1. Лицето информира директора на училището.

21.2. Директорът на училището незабавно:

а) информира РЗИ -Хасково, която извършва епидемиологично проучване с цел оценка на риска от разпространение на инфекцията в училището и в семейството и в зависимост от това се предприемат най-адекватните мерки за изолацията в конкретния случай;

б) предоставя на РЗИ списък с учителите и учениците, които са били в контакт с лицето.

21.3. РЗИ – Хасково идентифицира контактните лица, определя и разпорежда мерките, които училището да предприеме и дава предписание на директора.

21.4. В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица мерките може да включват затваряне на една или няколко паралелки или на цялото училище.

21.5. Лицата, които се поставят под задължителна карантина, се определят от съответната регионална здравна инспекция в зависимост от конкретната ситуация, но като правило под 14-дневна карантина се поставят лица след извършена оценка на риска и определени като високорискови контактни:

а) учениците от паралелката в начален курс, на които учителят е класен ръководител, като родителите/настойниците се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ - Хасково

б) други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;

в) учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

21.6. Незащитеният контакт със заразеното лице трябва да е осъществен в период от два дни преди до 14-дни след появата на оплаквания, а при установен асимптомен носител на COVID-19 – от два дни преди до 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR.

21.7. Всички контактни лица се инструктират за провеждане на наблюдение по време на домашната карантина за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и за навременно уведомяване на личните лекари и на РЗИ - Хасково

1.8. При необходимост, на ученици и/или други лица се осигурява психологическа подкрепа, като формата й може да варира в зависимост от конкретната ситуация.

22. След като лицето напусне училището, незабавно се извършва проветряване, влажно почистване и дезинфекция с биоцид с вирусоцидно действие на:

22.1.     Помещението, в което лицето е било отделено.

22.2.    Общите помещения (преддверие, фоайе, коридор, стълбища, класна стая, санитарни и други), в които лицето е пребивавало до момента на отделянето му;

22.3.    Предмети и повърхности, до които лицето се е допирало или е имало контакт в последните 48 часа.

23. Лицето се допуска отново на работа в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здраво и това е допустимо.

Раздел V

Комуникация между училището и регионалната здравна инспекция

24. Директорът на училището и директорът на РЗИ – Хасково, предварително:

24.1. Установяват контактните лица, телефоните за връзка и електронните адреси, чрез които да става обмен на информация при възникване на случаи за наличие на симптоми и съмнение за заболяване или на положителен резултат за COVID-19 на ученик или на възрастен член от колектива на образователната институция.

24.2. Съвместно обсъждат съдържанието на типовите бланка за:

а) информацията, която образователната институция да подаде към РЗИ при съмнение или случай на COVID-19;

б) определената от РЗИ поредност на задължителните стъпки, които следва да предприеме образователната институция при съмнение или случай на COVID-19.

Заключителни разпоредби

§ 1. Правилата са разработени в съответствие с Насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19.

§ 2. Правилата са обсъдени от общото събрание на ОУ „ Христо Ботев,с.Долно Ботево,общ.Стамболово, приети са  с Протокол № 11 /09.09.2021 г.  и са утвърдени със Заповед № 283 /14.09.2021 г. на директора.

§ 3. Правилата може да бъдат изменяне и допълвани по реда, по който е приет и утвърден настоящия документ.

§ 4. След утвърждаването им със заповед на директора на училището, настоящите правила се публикуват на интернет страницата на училището и се свеждат до знанието на всички участници в образователния процес.

§ 5. Правилата влизат в сила от 15.09. 2021 г.

 

 

                                                                                                  Запознати:

ДИРЕКТОР: ...........................

/ Анг.Ангелова/

 

 

 

Сподели: